Telajärven palolaitos

Telajärven palolaitoksella, kuten kunnalla muutenkin, on juuret syvällä historiassa. Arkeologiset kaivaukset ovat osoittaneet, että ensimmäinen palokunta organisoitiin melko pian paikallisten luolamiesten keksittyä tulen. Aikojen saatossa menetelmät ovat toki kehittyneet, ja metsäpalon sammuksiin kuseminen on vaihtunut modernin sammutuskaluston käyttöön ja yritysmaailmasta tuttuun tulosjohtamiseen.

Telajärven palopäällikkönä yli 30 vuotta palvellut Unto Mursulahti jäi eläkkeelle vuonna 2006, ja nykyisin harrastelee lähinnä postimerkkien ja separaattoreiden keräilyä. Tällä hetkellä palopäällikön virassa istuskelee Tuomo Silava, ja tiimiä täydentää ylipalomies Juhana Viinimäki. Palolaitoksen maskottina toimii kiinanpystykarju Rekku. Sammutus-, pelastus- ja koulutustehtävien, palotarkastusten ja turvalaitteiden huoltotöiden lisäksi tulosjohdollinen yksikkömme vuokraa sammutus- ja pelastuskalustoaan yksityisten ja yritysten käyttöön, muunmuassa liukutanko viettää lauantai-iltansa paikallisessa ravintolassa stripparin työvälineenä.

Kalusto

Päällystön kulkuväline T-3

Palopäällikkö siirtyy nopeasti kohteeseen Esla 4100 -potkulaudalla. Kevytrakenteista, vain 9 kg painavaa ajokkia voidaan käyttää myös sairaankuljetukseen alle 35 -kiloisten uhrien kohdalla. Varusteina T-3:ssa on:

Pelastus- ja sammutusyksikkö T-11

Pelastus- ja sammutusyksikkönä Telajärven palolaitoksella on raskaampi Esla 3300 -potkupyörä. Lähes 17 -kiloinen kulkuväline voidaan vuodenajasta ja pelastuskohteesta riippuen lisävarustaa joko suksilla tai luistimilla.

Pelastusvarusteet:

Sammutusvarusteet:

Sytytysvälineet:

Vuosikatsaus

Viime vuonna Telajärven palolaitos kirjasi 672 hälytystä, joista 230:een vastattiin vuorokauden sisään.

Telajärven seudulla viime vuonna riehunut pyromaani aiheutti selkeän nousun rakennus- ja ajoneuvopalojen määrässä. Noin puolet rakennuspaloista ja kaksi kolmannesta palaneista ajoneuvoista oli sytytetty tahallisesti. Rikossarja sai onnellisen lopun, kun Kerosiini Keijona tunnettu vandaali jäi marraskuussa munistaan kiinni sytyttämänsä talon vuorilautojen väliin, kärventyen korpuksi alta aikayksikön.

Vahingossa alkunsa saaneiden paloijen ykkössyynä on tänäkin vuonna ollut nuotion teko sisätiloihin. Palolaitos muistuttaa, että pakkasista huolimatta puulämmitys soveltuu ainoastaan sellaisiin rakennuksiin, joissa on puukattila, takka tai uuni. Joulukuussa kotitalouksiin jaetussa tiedotteessa palopäällikkö Silava varoitti kuntalaisia myös muista tavallisista paloturvallisuusriskeistä kuten moottoripyörien, autojen ja traktoreiden parkkeerauksesta asuintiloihin, vaatteiden kuivauksesta kiukaan päällä ja tapettien pesusta bensiinillä.

Myös kolarit pitivät palolaitosta, ambulanssia ja poliisia kiireisenä. Vaikka kuolemantapauksia ei liikenteessä sattunutkaan, peltiä rypistyi oikein olan takaa. Useimmat kolarit olisivat jääneet tapahtumatta, jos autoilijat olisivat välttäneet toisiaan päin ajamista.

Yleisen hätänumeron jälleen toimiessa Telajärven alueella 112 on noussut yleisimmäksi hälytyksentekotavaksi. Telajärven palolaitos muistuttaa, että suhteellisen verkkaisesti etenevien tulipalojen osalta interweb-sivujen palautelomake tai kirjeposti ovat edelleen suositeltavimmat hälytysmuodot.

Hälytykset voi tehdä palautelomakkeella, puhelinnumeroon 112, tai kirjeitse osoitteeseen:

Telajärven palolaitos
Putkihauentie 3, PL30
39301 TELAJÄRVI

© 2002 - 2010   S. Kristian Mattila - Muokattu 2010-03-07 - www.telajarvi.net